Kategóriák
- Újdonságok
- LAICA vízkezelés
- LAICA levegőkezelés
- LAICA Sous Vide termékek
- LAICA vákuum csomagoló program
- LAICA vákuumos turmixgép termékek
- LAICA tésztagép program
- LAICA személy- és konyha mérlegek
- LAICA egészség megőrzés, szépségápolás
- Marketing és Reklám anyagok
- KIFUTÓ termékek
- Laica konyhai termékek
TOP termékek
Termékajánló
Adunk néhány nagyszerű tippet, és válaszolunk a gyakran feltett kérdésekre!

Sous Vide főzési idők és hőmérsékletek
Tanácsok a LAICA Sous Vide készülékeinek használatához:
- Csak tiszta ivóvizet használjon.
- Az ételt mindig főzésre alkalmas vákuumcsomagolásban (főzőtasak, főzőtömlő) vákuumozza le a főzés előtt.
- Ne rakjon a vízbe közvetlenül nyers ételt, kivéve a tojást.
- A főzési folyamat közben ellenőrizze, hogy az étel mindvégig teljesen a vízbe merüljön, az egyenletes és biztonságos elkészítés érdekében.
- Ha nem csak egy darab élelmiszer kerül egy főzőtasakba, kerülje a különböző darabok között az átfedést, mert az egyenetlen főzéshez vezet.
- Minden alacsony hőmérsékleten készített ételt elkészítés után azonnal fogyasszák el, elkerülendő a baktériumok elszaporodását.
- Ha már megfőtt az ételt, de nem szeretné azonnal elfogyasztani, hűtse le minél gyorsabban sokkoló hűtővel, vagy jeges vízben.
- Ha azonnali fogyasztásra szuvidol, a folyamat végén használjon serpenyőt, vagy sütőt néhány percig a tasakból kivett étel befejezéséhez.
- Halak esetén vásárláskor ellenőrizze, hogy megfelelően le lett hűtve a higiéniai szabályok szerint, a hal nyers fogyasztásához megfelelően.
Az alábbi táblázat segítséget ad a főzési időkhöz és hőmérsékletekhez:
![]() HALAK |
![]() SÚLY |
![]() FŐZÉSI HŐMÉRSÉKLET |
![]() FŐZÉSI IDŐ |
---|---|---|---|
Halfilé (Umbrahal) | ca. 400 g | 65°C | 12 perc |
Kagyló- és rákfélék | 500 g | 85°C | 8 perc |
Rák | 100 g | 65°C | 5 perc |
Aprított tintahal | kicsi 400/500 g | 62°C | 11 perc |
Aprított tintahal | közepes / nagy 600/800 g | 62°C | 15 perc |
Tintahal | kicsi 600/800 g | 65°C | 18 perc |
Tintahal | közepes / nagy 600/800 g | 65°C | 25 perc |
Lazac | 450 g | 46°C | 45 perc |
Tőkehal szív | 200 g | 65°C | 12 perc |
Tengeri sügér | 200 g | 65°C | 15 perc |
![]() HÚSOK |
![]() SÚLY |
![]() FŐZÉSI HŐMÉRSÉKLET |
![]() FŐZÉSI IDŐ |
---|---|---|---|
Nyúlfilé | 100 g | 62°C | 20 perc |
Csontnélküli csirkemell | 250 g | 65°C | 1 óra |
Csontnélküli marhahús | 1000 g | 58°C | 8 óra |
Csontnélküli marhahús | tőkehús 1000 g | 58°C | 8 óra |
Csirkehús | szelethús 150 g | 62°C | 1 óra 20 perc |
Marhahús szelet | 200 g | 54,5°C | 1 óra 45 perc |
Hamburgerhús | 150 g | 60°C | 1 óra |
Pulykamell | 450 g | 63°C | 2 óra 30 perc |
![]() ZÖLDSÉGEK |
![]() SÚLY |
![]() FŐZÉSI HŐMÉRSÉKLET |
![]() FŐZÉSI IDŐ |
---|---|---|---|
Zöldségek | 100 g | 80°C | 15 perc |
![]() GYÜMÖLCSÖK |
![]() SÚLY |
![]() FŐZÉSI HŐMÉRSÉKLET |
![]() FŐZÉSI IDŐ |
---|---|---|---|
Gyümölcsök | 100 g | 80°C | 4/10 perc |
A táblázatban megadott adatokhoz képest a szükséges idő és hőmérséklet változhat az élelmiszer súlyától és méretétől (vastagságától) függően, valamint ízlésből és főzési stílusból kifolyólag.
GY.I.K.
Miért használunk vákuumcsomagolást a szuvidáláshoz?
- Biztonság: ha az étel megfőtt, a vákuumcsomagolás lehetőséget ad a gyors lehűtésre, jeges vízbe mártva.
- Tartósítás: az alacsony hőmérsékleten, vákuum alatt készített (szuvidált) étel 15 napig is eltárolható felbontás nélkül a hűtőben, vagy több mint 1 hónapig a fagyasztóban.
- Gyors, egészséges és biztonságos: fogyasztás előtt csak mártsuk a már szuvidált, vákuumtasakban lévő ételt néhány percre főzési hőmérsékletű vízbe. Nem szükséges mikró, sütő, csak forró víz néhány percre.
- Egészséges, zsírmentes főzés: a szuvidálás segítségével kevesebb fűszerrel is ízletes ételt készíthet, mivel a vákuum tökéletesen megőrzi az élelmiszer eredeti ízét és egyenletes állagot biztosít.
Több darab élelmiszert raktam egy tasakba, és az eredmény egyenetlenül főtt étel lett. Miért?
- Az egyes darabokat úgy kell elhelyezni zacskón belül, hogy ne csússzanak egymásra, ne fedjék egymást, mert az egyenetlen főzést eredményez.
Mi történik, ha megnövelem a szuvidálás idejét?
- Ha túlfőtt az étel, kiszáradhat vagy összeaszalódhat, de az alacsony hőmérséklet nem teszi tönkre az élelmiszert, nem tud pl. leégni.